Това съобщи ректорът на РУ проф. Христо Белоев след постигната договорка с лечебните заведения, предаде БГНЕС.

Става дума за период от 12 месеца, като всеки месец студентите ще получават по 100 лв., а допълнително могат да заработват и почасово. Ако искат, ще могат да продължат работа и след дипломирането си на същото място.

"Ще търсим вариант да обвържем медицинските кадри, които излизат от университета, с 3-годишни договори в съответното здравно заведение. Така ще се опитаме да спрем изтичането на медицински кадри", коментира проф. Белоев.

Русенският университет е сред лидерите във висшето образование, които се опитват да включат бизнеса и работодателите в учебния процес и да съчетаят теорията с практиката.

Проф. Белоев обясни, че целта е още от втори курс студентите да се ориентират къде искат да се реализират професионално. Конкретни фирми вече са подали ръка и младите хора трябва да се съобразят с техните изисквания, за да може през останалото време до завършване на висшето си образование да са натрупали конкретни познания.

Фирмите много често се оплакват, че се налага тепърва да обучават новозавършилите студенти според спецификата на производството и работата.

В навечерието на Новата година Белоев отчете постиженията на Русенския университет, който освен изключително модернизираната си материално-учебна база, работи по 51 проекта.

Гордостта е новата сграда "Канев център", построена с подкрепата на канадския милиардер Игнат Канев, която стана "Сграда на годината 2014" и вече живее свой самостоятелен живот.

Засега тревогата на университета е, че не успява да попълни приема на нови студенти - за тази учебна година са останали незаети около 500 места. Липсата на интерес е към инженерните специалности, които пък са сред най-търсените от бизнеса.

В личен план годината се оказа изключително успешна за ректора на РУ, който днес бе избран за член-кореспондент на БАН в областта на инженерните науки.

"Това е най-голямото постижение до момента в живота ми и признание за труда ми заедно с колегите от университета и колективите, с които работя. Сега съм на 56 години, пожелавам си до 60-ата година да атакувам титлата "академик", каза развълнуван проф. Белоев.

Той е третият русенец, който влиза в семейството на БАН, след митрополит Григорий и акад. Михаил Арнаудов.