Това стана в присъствието на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Парите за сградата си близо 6 милиона лева.

Изграждането на Речна информационната система в българската част на река Дунав се финансира от ОП "Транспорт" се бюджет от близо 37 ,5 млн. лева.

Бенефециент на проекта е Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Системата предоставя услуги в интернет на адрес htpp://bulris.bg.

Първата фаза на информационната система е в действие от 4 януари тази година.

Във втората фаза на проекта, която сега се изпълнява, се правят нови системи за радарно следене на корабите върху електронна карта в реално време, да има видео наблюдение от 12 точки по крайбрежието, изграждане на мрежа за достъп до безжичен интернет във всички наши пристанища и покупка на подсигуряващо радио оборудване.

Предстои доставката на катер, който да обследва речното дъно със специална техника.

По река Дунав има осем центъра за информационни услуги, един от които е нашият. Предстои интеграция на Българската информационна система с тези на другите страни. Свободен достъп до цялата информация за корабния трафик не се предвижда, той ще е само за служители на специализирани държавни администрации.

По принцип ще има публична информация, но местоположението на корабите няма да се съобщава от мерки за сигурност, посочиха от Центъра.

"Създаването на речна информационна система в българския участък на река Дунав и изграждането на Център, от който да се управлява тя, бяха важни крачки за подобряване на условията за корабоплаването по Дунав. Сега трябва да положим усилия и да предприемем конкретни стъпки за отстраняване на критичните участъци по реката"
, каза министър Московски.

Той добави, че България и Румъния подготвят съвместен проект, с който да се кандидатства за европейско финансиране от Механизма "Свързана Европа".

Предварителните разчети показват, че ще бъдат инвестирани не по-малко от 160 млн. лв. само в българския участък на реката. С това ще се реши един от най-тежките проблеми – затрудненото корабоплаване през летните месеци, отбеляза още Московски.

Предвижда се до 2020 г. да бъде изграден интермодален терминал в Русе. Осигурено е финансиране от близо 4 млн. лв. от ОП "Транспорт" 2007 – 2013 г. за неговата подготовка, като същинското строителство може да започне след 2016 г.