Няма данни дали заразените са установени при нарочни изследвания или при тестване при други заболявания.

През изминалата година в  Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), който се намира на бул. „Скобелев“ 40, са се изследвали общо 1357 души, от които 717 жени и 640 мъже. От тях 11 са били проституиращи и 4 наркозависими.

Раздадени са общо 5000 презервативи.

„Благодарение на нашата работа и на колегите от БЧК, след кампаниите ни за раздаване на спринцовки за еднократна употреба, заразяването със СПИН сред наркозависимите силно намаля“, коментира д-р Юстиниянова пред Дарик радио

Статистиката показва, че в България ХИВ-позитивните се заразяват най-често при хетеросекуални отношения – 48%, 42 на сто при хомосексуални сексуални контакти, а едва 10 % са наркозависимите.

По повод 1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН, в Русе ще се проведат инициативи, които са част от националната кампания на Министерство на здравеопазването.

Тази година кампанията преминава под мотото "Да запазим посоката, да продължим пътя!". Тя е адресирана предимно към младите хора на България, с основна цел - да популяризира безопасното за здравето сексуално поведение, употребата на презервативи и толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН.

90% от новорегистрираните с ХИВ инфекция в България са се заразили по сексуален път, сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването към 29 юли 2014 г.

От началото на тази година са открити нови 113 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 1 943 лица.