Тя е резултат на повече от 10 години научни изследвания и разработки на ръководителя на катедра "Обществено здраве и социални дейности" доц. д-р Даниел Братанов, предаде БТА.

"Финансирането на системата дойде от "Фонд Научни изследвания", патентовахме я, но тя все още е на ниво проект и би струвала около 80 000 евро, уточнява ученият.

Системата за роботизирана рехабилитация е съставена от три промишлени робота, обединени от единна система за управление и софтуерен пакет, осъществяващ контрола върху тях.

Двата робота обслужват горен крайник, а третият е за раздвижване на долен крайник, разказа ученият. Разработени са и ортези - устройства за захващане на крайниците на пациента, снабдени със силови моментни сензори, които служат за връзка между робота и болния. Ортезите разпределят товара върху целия крайник и така не може да се получи претоварване в точката на контакт, уточнява доц. Братанов.

"Хубавото при използването на тази система е, че при позициониране на пациента без придвижване през отделните апарати, последователно се извършва раздвижваща терапия на първо на горния крайник, след това на долния крайник, тъй като е противопоказно процедурата да се прави едновременно на двата крайника. Тези цикли могат да продължат достатъчно дълго с малки скорости по едни и същи траектории, което кинезитерапевтът е невъзможно да направи", пояснява доц. Братанов.

Ученият дава веднага и пример: - "Представете си да вземете една пълна чаша с вода и да я придвижите бавно от една точка до друга, извършвайки дъга, в рамките на осем минути. За да има ефект развиващата се терапия, тя трябва да бъде извършвана бавно.

"Кинезитерапевтите не могат да издържат физически на натоварването, тъй като е изключително уморително, а машината не се затруднява. Тя може с много бавни скорости да се придвижва от точка до точка по постоянна траектория, уточнява експертът.

Изследванията на русенския екип доказват ефективността на робототерапията.

"По клинична пътека за седем дни успяхме да раздвижим ръката на жена с хемиплегия, която преди 10 г. е претърпяла инсулт. През този период тя не е движила изобщо ръката си. След рехабилитацията тя вече вдига ръката си на нивото на раменния пояс и може да се храни самостоятелно, без чужда помощ. Това е голямо постижение", обяснява Братанов.

По думите му, за да е качествена една терапия, тя трябва да продължи поне 45 дни.

Той е категоричен, че робототерапията може да помогне на хора с всякакъв вид заболяване, довело до обездвижване на крайник.

Разработката на русенския екип е единствена в света - цялостна, роботизирана, комплексна за рехабилитация при всякакъв вид неврологични заболявания, казва доц. Братанов.

По думите му робототерапията може да помогне на хора с всякакъв вид заболяване, довело до обездвижване на крайник.

Екипът му очаква частният сектор да се заинтересова от внедряването на разработката.