То им бе връчено днес тържествено от кмета Пламен Стоилов в присъствието на преподавателката на талантливите ученици от Училището по изкуствата Даниела Кюркчиева, предаде БГНЕС.

Децата ще представят града и България на 29 ноември в качеството си на лауреати на Международния конкурс за пиано и струнни инструменти на "Американ протеже".

12-годишната Йоана и 13-годишния Николай благодариха на всички, които са вярвали в техния талант и са ги подкрепяли и с гордост заявиха, че се надяват да оправдаят огромните очаквания към тях.

Кметът поздрави децата за голямата награда и им пожела да "взривят" аудиторията в "Карнеги хол".

Русенската делегация ще бъде водена от зам.-кмета по европейско развитие Страхил Карапчански.

Младите пианисти ще имат две изяви пред публиката в Ню Йорк. На 29 ноември от 15.30 часа те ще свирят на камерната сцена на "Карнеги хол".

Двамата ще се представят индивидуално и като дуо още веднъж на 3 декември от 19 ч в салона на Българското консулство в Ню Йорк. Самостоятелният им концерт е подарък за българската общност във връзка с Деня на благодарността. Концертът им се организира с подкрепата на Генералното консулство на България, Български културен салон и Българската църква в Ню Йорк.

И двете деца свирят на пиано от 6-годишна възраст. Те са носители на много национални и международни награди индивидуално и като дуо. Членуват в Клуб 2013 на фондацията на Димитър Бербатов по проекта ,,Успелите деца на България", били са солисти на Русенска филхармония.