След като на 25 септември местната власт направи първа първа копка на пробива „Кауфланд“, на 28 ноември предстои да се стартира и реконструкция на кръговото кръстовище до полицията. Свързването на квартал „Родина“ с центъра и подлеза под кръговото са два компонента на един и същ проект, по който предстоят още 6 първи копки, предаде Дарик радио.

По Компонент 3 – „Улесняване на достъпа на обществения градски транспорт по бул. „Цар Освободител“ е предвидено изграждането на подлез с 6 изхода в района на Кръговото кръстовище, както и бус лента по „Цар Освободител“

Останалите компоненти, по които предстоят първи копки, предвиждат изграждане на електронна система за таксуване на пътниците, подобряване достъпността до обществения градски транспорт в кв. “Чародейка”, изграждане на велоалеи, рехабилитация на тролейбусната инфраструктура –стълбове и контактна мрежа и подобряване достъпа до спирките и безопасността за пешеходци и велосипедисти на бул. “България”

Одобреният по Оперативна програма „Регионално развитие“ проект „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе“, е на обща стойност 29 379 323,89 лв., от които предоставената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 26 011 937,93 лв. и 3 367 385,96 лв. са собствен принос на Община Русе. Общата продължителност на Проекта е 36 месеца. Главната му цел е ефективно и устойчиво подобряване качеството на услугата градски транспорт. Включва осем компонента, които ще се реализират поетапно.

Днес ще бъде направена първа копка на проекта, който предвижда закриване и рекултивация на старото общинско депо за битови отпадъци. Общата стойност на проекта е 22 411 594, 40 лв. с вкл. ДДС.