То се бори с още 11 кандидати за спечелването на приза, а гласуването е онлайн, пише русенският вестник "Бряг".

Надпреварата е част от националния конкурс "Сграда на годината 2014".

В категориите на самия конкурс Русе се представя от Екомузея и "Канев център".

Любимото на русенци Доходно здание може да грабне наградата за любима сграда на публиката, ако събере най-много гласове на сайта emblematichnitesgradi.com.

Към момента русенският театрален комплекс е на второ място по гласове от всичките 12 кандидати.

За Доходното са гласували 1915 човека, а за Априловската гимназия в Габрово - 2231.

Сред претендентите са още Народният театър "Иван Вазов", Националната художествена галерия, Боянската църква "Св. Никола и св. Пантелеймон", Националната опера и балет, Цари Мали Град, Хан "Хаджи Николи" във Велико Търново и др.

Инициативата "Емблематичните сгради на България" цели популяризирането на културно-историческото наследство на страната.
На сайта са представени 3D визуализации на сградите, които са илюстративни и не претендират за изчерпателна научно-архитектурна точност.

Поради големия интерес, срокът за гласуване е удължен до 12 часа на 10 декември. Спечелилият ще получи приза "Сграда на публиката 2014".

Новооткритият Екомузей в Русе е сред участниците в категория "Сгради - съвременна културна инфраструктура", където се бори с още трима кандидати от страната за сграда на годината.

Новопостроеният "Канев център" пък е сред претендентите за титлата "Сгради образование и спорт".

Победителите тук ще бъдат избирани от 26-членното жури от специалисти в областта.

В конкурса могат да участват всички реализирани сгради на територията на страната, които са получили разрешение за ползване между 1 ноември 2013 година и 31 октомври 2014.

Официалната церемония по връчването на наградите ще е на 10 декември в "София ивент център".