Събранието на АДО се е състояло днес в Русе. За заместници на Стоилов са били избрани кметовете на Свищов и на Белене - Станислав Благов и Момчил Спасов,  съобщиха от общинската управа в Русе.

По време на събранието като нови членове на асоциацията са били утвърдени общините Плевен и Червен бряг. На срещата днес са били приети проектобюджетът и новата визия за развитие на АДО "Дунав" за периода 2014-2020 година.

Предвижда се асоциацията да бъде ключов фактор за развитието на общините-членки и на Дунавския регион в България, като идентифицира и активно работи по изпълняването на важни проекти.

Новата визия поставя за цел да се изградят инструменти и капацитет за по-добра комуникация с общините-членки, със заинтересовани страни, с обществото в региона и със страни от Европа, както и да се засили положителния имидж на асоциацията, като се ангажира със социални и екологични каузи и добро управление.

Част от приоритетите в работата на АДО ще бъде транспортната инфраструктура, енергийната ефективност, насърчаването на културния и на екологичния туризъм, развитието на образованието, иновациите и научните изследвания.

За запазване и популяризиране на културно-историческото наследство управителният съвет на АДО е приел да подкрепи дарителската кампания за музей "Параход Радецки".

Асоциацията ще организира среща с директора на Националния исторически музей, за да се насърчи представянето на кораба и да може той ежегодно да акостира на бреговете на дунавските градове.