Състезанието, което е първо по рода си в града, ще се състои под патронажа на Българската асоциация на професионалните готвачи, съобщиха организаторите от Клуба на професионалните готвачи в Русе, предаде БТА.

Участниците ще премерят сили на професионално ниво, като жури ще оценява оригиналността на идеите им, бързината, представянето на ястията и вкусовите им качества.

Максималният брой точки, който може да получи всеки участник, е 100.

Председателят на журито Живко Димитров обясни, че всеки готвач ще има два часа, за да приготви студено и топло предястие - до 150 грама, основно ястие - до 340 грама, и десерт.

В това време се включват и по 10 минути за подготовка на мястото на работа и почистването му в края.

Във финалния кръг готвачите ще трябва да се справят и с т. нар. черна кутия.

В нея ще има продукти, които няма да са известни предварително, а участниците ще трябва да развихрят въображението и способностите си, за да приготвят ястие с тях.

С помощта на камери в кухнята уменията им ще се излъчват в реално време на екрани в залите на заведението, каза председателят на Клуба на професионалните готвачи в Русе шеф-готвач Ивайло Димитров.

Всички участници ще получат сертификати, а победителите - купи, медали и предметни награди.