До този извод водят данни на Националния статистически институт, категоричен е акад. Петър Иванов, съобщава Топновини.бг.

Директорът на Демографския институт на Българската академия на науката и изкуствата в Русенския университет и зам.-председател на Центъра за демографска политика изнесе лекция, посветена на демографската катастрофа у нас пред студенти, преподаватели, ръководители и служители в различни институции и др.

Той отбеляза, че Русенска област е с един от най-високите коефициенти за намаляване на населението.

Цитирана бе прогноза на Националния статистически институт, според която за 2015 г. жителите на региона ще са 226 319, през 2060 - 148 324, а през 2070 - 134 651.

Акад. Иванов добави, че към момента навършващите 65 г. в областта, спрямо тези, които тепърва влизат в трудоспособна възраст е 53.11%, а през 2070 се очаква да е 89.8%.

"Българският етнос също намалява и е на път да стане малцинство в повече от половината селища в страната, сочат още данните на НСИ. България умира", заяви акад. Иванов, като цитира сходни негативни тенденции и от изследвания на Световната банка и ООН.

Присъстващите коментираха, че всички прогнози са съобразени с настоящите тенденции и ще продължат при условие, че не се вземат мерки.

Такива реални мерки продължават да липсват, въпреки опитите на Центъра за демографска политика да постави този важен проблем в дневния ред на обществото от години, категоричен бе акад. Иванов.

Той коментира още, че наред с това редица селища остават без население, а около 1/3 от всичките в страната са с под 100 жители. Затова спомага и емиграцията, която не всички отчитат, каза още акад. Иванов.

Цитирани бяха и данни от сайта на ЦРУ, според които България е на първо място в света по намаляване на населението, като смъртността е по-висока от тази в Сирия.