Екипи на общината и на противопожарната служба отводняват мястото с три моторни помпи, което създава проблеми при всеки по-обилен дъжд, каза директорът на общинската дирекция "Управление при кризи" Спасимир Димитров, цитиран от БТА.

На територията на "Свободна зона" и около нея са разположени повече от 40 фирми, в които работят около 800 души.

Димитров обясни, че до петък проблемът в участъка ще бъде решен.

Дъждът над Русе не спира, като за последните 28 часа са паднали близо 59 литра на кв. метър. От хидрометеорологичната служба обясниха, че количеството е нормално за сезона и се очаква валежите да започнат да спират едва от утре.

Димитров каза още, че по улиците в града няма проблеми и водата се оттича нормално в шахтите, които се чистят непрекъснато от служители на отговорната за това фирма.

Заместник-областният управител на Русе Валентин Колев обясни, че обстановката в областта е спокойна, като се наблюдава леко покачване на нивата на по-големите реки.

Проблем единствено е създала река Шипа, която минава покрай село Дряновец. Заради липса на диги има разлив, който е засегнал земеделски площи. Комисия от община Бяла ще отиде на място, за да прецени какви са щетите.

По думите на Колев опасност за населеното място няма. Той каза още, че язовирите в региона са в границите на нормалните нива, като имат достатъчно свободен обем.