Това е част от спешните мерки, които бяха взети от Областната дирекция на МВР-Русе във връзка със зачестилите инциденти с пешеходци.

"Дори на място да не могат да бъдат спрени и да бъде взето отношение, на нашите служители е разпоредено да записват регистрационните номера на автомобилите, след което ще се извършва проверка кой е собственикът на автомобила, същият ще бъде призован и ще му бъде снемано обяснение", заяви началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Румен Кръстев, цитиран от БГНЕС.

Само от началото на месеца има вече 8 произшествия, свързани с участието на пешеходци, като в един от случаите с блъснатата от ТИР жена на бул."България" изходът е фатален. В понеделник 12-годишно момче беше пометено от кола на пешеходна пътека на бул. "Плиска", а вчера 17-годишна ученичка пострада на бул. "Скобелев".

"Основната причина за настъпването на тези произшествия с такива последици са най-вече в ниската култура и дисциплинираност на участниците в движението, като в по-голямата си част нарушенията са извършвани от водачите на превозни средства, които не спазват предимството и не предоставят на пешеходците да преминават на обозначените места. Налице са и случаи, когато пешеходците са също недисциплинирани участници в движението. Те пресичат на нерегламентирани места, което също създава опасност за самите тях", коментира главен инспектор Румен Кръстев.

Най-големият брой инциденти стават в периода между 7 и 8.30 ч, когато е най-натоварен трафикът и голяма част от учениците отиват на училище.

"Почти всички произшествия, станали на пешеходна пътека, са на пътеки без изкуствени неравности, т.е. пешеходните пътеки са обозначени само с маркировка и с пътен знак. Липсата на изкуствена неравност може би притъпява чувството на водачите да дават предимство на пешеходците", каза още Кръстев.

Екипи от "Пътна полиция" и охранителният състав вече са по възловите кръстовища и пешеходни пътеки. Те ще дежурят и в близост до училищата и подходите към тях в сутрешните и обедните часове, когато е най-голямото движение на ученици. Заедно с това ще се следи и за движението на велосипедистите, които също са рисков фактор на пешеходна пътека.