Това показва проучване на учени от БАН за облика на българина, съобщава "Телеграф".

Специалистите са изследвали антропологията на повече от 5300 мъже и жени от всички райони в страната.

Оказва се, че средното тегло на мъжете от София е 79,1 кг, а на дамите - 66,3. Веднага след тях се нареждат живеещите в Монтана, където килограмите при мъжете са 78,5, докато при нежния пол скачат на 67,1.

Най-фини се оказват представителите на силния пол в Русе - те тежат средно по 73,6 кг.

Бургазлийките са най-леките жени от цяла България - при тях кантарът показва три килограма по-малко в сравнение с теглото на софиянките - 63 кг.

"Много са факторите, определящи килограмите, като най-важни са, разбира се, храненето и движението", посочи проф. Йордан Йорданов, директор на Института по експериментална морфология и антропология при БАН.

Три са основните фактори, които водят до излишно натрупване на килограми - обездвижването, приемът на прекалено много храна и стресът, казва проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология на Александровска болница и ръководител на Катедрата по вътрешни болести на Медицинския университет в София.

С най-дълги крака могат да се похвалят жителките на Пловдив и Хасково, става ясно още от изследването на БАН. На другия край на скалата са жителките на Русе и Ловеч.

Честите семейни скандали карат мъжете да дебелеят, тъй като от стреса те не могат да изгорят нужните калории след хранене. Това установи американско проучване. Кавгите вкъщи променят начина, по който организмът обработва ястията, богати на мазнини. Каращите се двойки имат по-високи нива на инсулин, което спомага за натрупването на мазнини в кръвта.