Дружеството е готово за началото на отоплителния сезон, но прогнозите на метеоролозите не дават основание за толкова кратко време да се пуска системата, заяви изпълнителният директор Георги Недев, цитиран от "Топ новини".

Очакванията са застудяването да трае кратко и след това температурите да са над приетите за критични за нормалното обитаване на жилища, офиси, социални и административни учреждения, казват още от Топлофикация.

За да се даде старт на новия отоплителен сезон, три дни поред температурите трябва да паднат под 12 градуса средноденонощно, както и дългосрочната прогноза да е за трайно застудяване, припомнят от дружеството.

Дори тези условия да не са налице, ако абонатите искат да им се пусне парното, трябва да подадат заявление в Центъра за работа с клиенти на улица „Боримечка” № 43, което да е придружено с решение на общото събрание на етажните съсобственици. Това обаче се отнася само за клиентите, присъединени към индивидуални абонатни станции.

За присъединените към групови абонатни станции, отоплението ще бъде пуснато след настъпване на горепосочените условия.

От дружество отбелязват още, че през последните 7 дни средно денонощна температура е 17 градуса, измерена в 11 контролни точки на територията на града, а според информация от интернет сайтове се очаква трайно захлаждане едва след 1 ноември 2014 г.

От „Топлофикация Русе” гарантират, че са обезпечени с горива чрез сключени договори за доставка на въглища за предстоящия есенно-зимен период. Дружеството разполага и с необходимото количество спомагателно гориво - мазут, информират от пресцентъра му.

От централата заявяват, че имат възможност за работа както с въглища, така и с природен газ като основно гориво. Това гарантира непрекъснатост на производството при извънредни обстоятелства и затруднения, както при доставките на твърдо гориво (при евентуално продължително заледяване на река Дунав) или пък газова криза, успокояват от Топлофикация Русе.

Предварителните й разчети са направени така, че цената на парното през отоплителния период (до началото на юли 2015 г.) да не се променят, е казал още изпълнителния директор инж. Георги Недев.