Това съобщиха от Клуба на професионалните готвачи в Русе от професионалната гимназия по туризъм и отместен ресторант, които са организатори на инициативата, предаде БТА.

За популяризирането на надпреварата са поканени представители на обществени институции. Отборите ще се състоят от по двама души - представител на институция в града и ученик от професионалната гимназия.

Състезанието ще се състои в кухнята на ресторанта, като с помощта на камери уменията на готвачите ще бъдат излъчвани на екрани в залите на заведението. Участниците ще имат час и половина, за да приготвят основното ястие в две еднакви порции. Едната ще бъде за дегустация от журито, а другата - ще бъде подредена в кулинарна изложба.

Кулинарите ще получат сертификати, а първите три отбора и грамоти. Непрофесионалните готвачи ще имат и възможността да направят свои ястия в различни русенски заведения.

Срокът за кандидатстване в състезанието "На върха на ножа" е до края на месеца, а целта на инициативата е да се обърне внимание на развитието на кулинарното изкуство в Русе.