Рабчев е русенец, пето поколение винар и се надява традицията да бъде продължена от дъщеря му и от поне един от тримата му внуци, предаде БГНЕС.

Вижте снимки>>>

Той и американската му съпруга Джо се установяват за постоянно в България преди четири години. Джо толкова се влюбва в страната ни, че дори кандидатства за българско гражданство. Все още не го е получила, но вече е взела успешно изпита по български език. Тя споделя желанието на съпруга си да възродят винарските традиции в региона на русенското село Мечка, което се намира на брега на Дунав.

Любен Рабчев емигрира в САЩ през 1968 г. емигрира в САЩ. Бизнесът си започва от една изоставена газ станция, преминава през строителство и фабрики за опаковки. На два пъти се пенсионира, продавайки бизнеса си, но не може да стои със скръстени ръце и подхваща все нови начинания.

Сега обаче 72-годишният милионер произвежда вино в родния си край. Семейство Рабчеви е имало своя винарна още в далечната 1882 г. и сега традицията се възражда.

Любен и Джо отглеждат само три сорта грозде - Каберне совиньон, Мерло и Каберне фран, от които се прави розе и червено вино. Ежегодно се бутилира по 20 на сто от реколтата, като останалите 80 % остават и престояват във френските дъбови бъчви. Това се повтаря до завъртане на един цикъл от 5 години, докато цялото количество вино се бутилира.