Това сочи отчет за изпълнените дейности в област Русе по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в  България (2012 – 2016 година), съобщава Topnovini.bg..

Поставените ваксини за второто тримесечие са 94, но през юли и август броят намалява значително, стана ясно на заседанието на координационния съвет за първична профилактика на рака на маточната шийка в Русе.

Решено бе да се търсят варианти за популяризиране на кампанията със срещи с целевата група (момичета на 12 години) и техните родители, лични лекари и медицински специалисти в училищата.

Обърнато бе внимание и на социалните мрежи, които също би могло да се използват в тази насока.

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка стартира през 2012 г. и си постави за дългосрочна цел - 75% обхват на момичетата на 12 г. Ваксината е безплатна за тази възрастова група.

В Европа на 18 минути една жена умира от рак на маточната шийка (РМШ). В България всеки ден умира по една жена от това заболяване. За 2012 г. честотата на РМШ у нас е 27,5 на 100 000 жени. Връзката между човешкия папилома вирус и рака на маточната шийка е доказана от проф. Цурхаузен, за което той получава Нобелова награда за медицина.

Вирусът се предава по полов път и обикновено инфектирането става след започване на активен сексуален живот. Повечето сексуално активни жени са били в контакт с вируса или в момента са заразени.

Инфекцията протича безсимптомно и след време в преобладаващите случаи вирусът бива елиминиран, т.е. организмът се самоочиства от него. По-късно пак може да настъпи инфекция, пак самоочи-стване и т.н. Проблемът е, че при около 20% от жените не настъпва самоочистване или самоизлекуване от вируса и се създава възможност за развити на рак на маточната шийка.
Най-общо казано, всяка жена се е срещала с вируса, но не всяка се разболява