Това ще стане след допитване във Фейсбук страницата на културния институт, пише в. "Монитор".

Решението ни да бъде експониран точно този ма­­мут не е случайно. Mam­muthus primigenius е живял допреди 10 000 години и е известно, че праисторическият човек е ловувал това страшилище. Нашата цел е да покажем връзката на хората с природата, а не просто еволюционното развитие на животински видове”, обяснява уредникът на отдел “Природа” в Регионалния исторически музей в Русе Венцеслав Петков.

Екипът на отдела и директорът Николай Ненов са авторите на подредбата в сградата, а финансирането е осъществено по Оперативна програма “Регионално развитие” с проект на община Русе. Петков разкрива, че косматото страшилище с огромни бивници всъщност е направено от стиропор.

Най-лесно беше да поръчаме от Китай пластмасов скелет на мамут и проблемът щеше да бъде решен. Но ние искахме децата и посетителите в музея да видят как в действителност е изглеждало това огромно животно”, продължава разказа си Петков.

Двама русенски художници – Даниел Кънчев и Ясен Тодоров, се заели да реализират идеята. Фигурата на мамута била издялана от стиропор на втория етаж, където пространството позволявало да се работи, а след това нарязана на части и пренесена за постоянно етаж по-долу. Там мамутът бил сглобен, а след това шпаклован с гипс като жилищна сграда.

В специализирана фирма в Германия били поръчани стъклените очи.

“Най-трудно ни беше да направим козината. Отначало мислехме да бъде от кокосови влакна, но те се оказаха неподходящи. После решихме да е юта и за целта посетихме фирма “Юта” в Русе. Върнахме се малко обезверени, защото влакната, които там използват за матраци, са с дължина 2 см, а на нас ни трябваха 60-сантиметрови. Обикновените кълчища се оказаха решението”, не без хумор разказва Петков.

Приятел на музейните работници дарил 150 кг кълчища и в продължение на дни шестимата ученици ги боядисвали с тъмнокафява боя за памучен плат. След това заедно с художниците ги лепели по голото гипсирано туловище на мамута и един час преди тържественото откриване на музея в неделя животното било напълно “облечено”.

Екомузеят разполага с една от най-богатите колекции на вкаменелости на хоботни бозайници в България. Тук е експонирана единствената в света долна челюст на Mam­muthus rumanus, живял преди 3 млн. години. Тя е открита през 1965 г. в пясъчна кариера край с. Бо­­­силковци, Русенско, от известния български палеонтолог Михаил Хал­ваджиев.