Общо 122 са нарушенията на безопасните и здравословни условия на труд в сектора растениевъдство и животновъдство, съобщи директорът на Областната инспекция по труда Ирена Николаева, цитирана от БГНЕС.

Най-честите нарушения са за необезопасяване на машините и съоръженията в ремонтните работилници на земеделските кооперации и земеделските производители.

Техниката не отговаря на стандартите, тъй като голяма част от машините са ръчно правени и приспособявани. Те са стари и липсват части, затова има много самоделна техника.

В нарушение е имало трактори, зърночистачки, шмиргели, компресори и др., като 7 от машините са били направо спрени от работа.

Инспекцията по труда е констатирала и доста нарушения на работното време, което е свързано обаче с метеорологичните условия и характера на земеделската работа.

Повечето от работодателите са заплащали извънреден труд на работещите, тъй като се е стигало редовно до работа по 14-16 часа на ден, но има и некоректни работодатели, които са били санкционирани.

По време на летния сезон механизаторите се оказват най-добре платените сезонни работници, като възнаграждението им месечно надхвърля сериозно средната работна заплата, казаха от инспекцията.

Оттам не се ангажираха с точна сума, но потвърдиха, че тя надхвърля 1000 лв.