В момента на територията от Русе до Тутракан, по поречието на река Дунав, са останали само 30 дървета, съобщи директорът на природния парк Цонка Христова, цитирана от БГНЕС.

Видът трябва да се запази, тъй като единствено в България е запазен оригиналният ген на черната топола, обясниха още от парка.

Черната топола се използва за укрепване на брега на Дунава, тъй като има много здрави корени. Проблемът с оцеляването на дървото се е появил по време на реализацията на международен проект за Дунавските паркове, в който участват 12 резервата край реката от 8 страни.

От ПП "Русенски Лом" са събрали материал за намиращия се по реката вид черната топола, който е бил изпратен в Сърбия за изготвяне на ДНК анализ. Оказва се, че в горното течение на Дунав дърветата не са оригинална черна топола, а вече са хибрид.

При тях, за разлика от България, вече доминира генът на внесената от Америка хибридна топола.

Разликата между двата вида е, че черната топола живее до 60-70 години, с корените предпазва брега на Дунава от ерозия, а дървесината й може да се използва за производство на фурнир.

Американската хибридна топола живее едва около 24 години и няма този укрепващ бреговете ефект, обясниха от парка.

За да опазят изчезващия вид, от ПП "Русенски Лом" са засадили вече 30 дка черна топола край село Бръшлен. Тъй като дървото е водолюбиво, то расте най-добре край реките, в случая по поречието на Дунава.