Те са заловени на 10 септември 2014 г. на ГКПП „Централна гара“-Русе при опит да преминат от България в Румъния без разешение на граничните власти, предаде "Топ новини".

Мъжете притежавали само копия на иракски лични карти, но не и оригинални документи, издадени от страната им на произход. Освен това опитали да изполват при преминаването на границата преправени италиански лични карти, в които били записани италиански имена.

Нелегалните имигранти се признали за виновни, сключили споразумение с прокуратурата, в което било договорено наказанието им – по 10 месеца условно на човек, с 3 години изпитателен срок и 300 лева глоба. От присъдите им е приспаднато времето, през което са били задържани.

Възпитателната работа работа с тях е възложена на служителите от Дирекция „Миграция“ при МВР. Осъдените ще трябва да покрият и разноските по досъдебното производство, направени за експертизи на докуменитте – 527.58 лева.

В единия от нелегалните емигранти бил открит и иззет турски официален документ за разпознаване на чужденец, който обаче бил издаден на човек с имена, различни от тези и на двамата обвиняеми. Според него притежателят му е роден в Сирия. Този документ ще бъде предаден на посолството на Турция в София.

Преправените италиански лични карти пък са приложени като веществено доказателство към новообразувано досъдебно наказателно производство, водено срещу неизвестен извършител за фалшифициране на документи.