Това съобщи директорът на културната институция доц. д-р Николай Ненов, цитиран от БТА.

Вижте снимки >>>

Залите бяха открити днес от кмета на Русе Пламен Стоилов, a oбновяването е част от европроект, спечелен от общината, на стойност около 4 430 000 лева.

"Днес е важен ден за Русе, защото в момента откриваме един реновиран музей. Това е нещо, което русенци очакват с години и отговаря на високите европейски стандарти в сферата на музейното дело", каза кметът и допълни, че скоро предстои да бъде открит и Природо-научният музей в града.

В новите зали са включени всички нови проучвания - най-важните елементи от археологията на Русе и от последните разкопки.

За първи път се показва и постоянна експозиция за средновековния град Червен и църквите.

Всички зали са оборудвани със специални мултимедийни киоски. По проекта са заснети филми конкретно за теми от експозицията.

Купени са и интерактивни маси. Част от тях "разказват" за Русе през вековете и за впечатляващите сгради в града, а на други - чрез игра с въпроси и отговори, посетителите могат да научат за Ивановските скални църкви - защо са важни, кои са дарителите, как се живее в манастир, защо се обитават пещери.

Експозицията "Червен - градът върху скалите" показва различните дялове от средновековния град и най-важните му функции - и занаятчиите, и военните, и това, че е митрополитски център.

Другата експозиция - за духовния свят на Поломието, включва, със съдействието на Русенската митрополия, различни църковни експонати от 16-и до 19-и век.

"В тази зала правим връзка между Средновековието и днешния свят чрез темата за християнството и скалните църкви, защото тя е емблема на региона на Русе",
обясни доц. Николай Ненов.