Това съобщава русенският вестник "Бряг".

Подсъдимата и пострадалата не са се явили в съдебната зала на Окръжният съд. Пострадалата – по здравословни причини, а подсъдимата била в чужбина.

85-годишната М.С. от Русе решила да си наеме жена, която да й помага в домакинството, понеже била трудно подвижна. Наела 41-годишната ромка Й. А. да чисти апартамента й за по няколко часа на ден, като за това й плащала 120 лева заплата.

Редовно й давала дебитна карта, на която получавала пенсията си, за да тегли пари и да й пазарува. Двете жени се сближили и старицата имала доверие на помощницата си.
В дома й на определено място стояла и друга дебитна карта, в която имала 5500 лева спестявания от продажба на имот. Картата стояла в плика, както е дадена от банката, а там имало ПИН кода за нея.

От 25 януари до 9 февруари помощницата започнала да взема прибраната дебитна карта и теглела пари, след което тайно я връщала.
Първоначално теглела малки суми, после започнала с по 400 лева, което е и дневният лимит. Така на 16 пъти успяла да „източи” от картата 5460 лева.

След известно време М.С. поискала да си направи операция на очите и решила, че ще използва спестените пари. Дала картата на свой познат, за да провери сметката. Тогава се оказало, че пари в нея няма.

Жената поискала помощницата й да я придружи до банката, за да разбере какво се е случило, но тя отказала. Доста време нямало кой да придружи 85-годишната жена до банката. Така в края на май тя все пак успяла да отиде с две познати и разбрала, че с картата е теглено 16 пъти и вече не са останали пари в сметката. 

След разследване ромката била открита от полицията и признала вината си.
Срещу извършителката било повдигнато обвинение за престъпление против паричната и кредитната система.

Жената обаче има чисто съдебно минало и прокурорът поискал условна присъда от 3 години лишаване от свобода, които да бъдат отложени за подходящ изпитателен срок.

Също така поискал и да се платят причинените на пострадалата имуществени вреди от 4560 лева.