Общо 98 са бившите сътрудници на ДС в листите.

Трима от тях са в листите за вота за 43-то Народно събрание в 19-и МИР-Русе, а други 4 са родени тук, но са кандидати в други избирателни райони, става ясно от решение на комисията по досиетата, с което са обявени имената на кандидат-депутатите, сътрудничили на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, пише Русе.Топновини.

Водачът на листата на АБВ и бивш зам.-кмет Володя Василев Кенарев е бил вербуван на 09.08.1989 г. Той е осъществявал сътрудничество в ОУ на МВР-Русе-ДС-VI като агент под псевдонима Методи.

Директорът на РИОСВ-Русе и кандидат за народен представител от ДПС Дауд Мехмед Ибрям е бил вербуван през 1984 г.
Действал е в ДС, управление III-V-II и ОУ на МВР-Пловдив-ДС като агент под псевдонима Искренов.

Живко Емилов Чапъров е кандидат от ПП "Нова България". Той е сътрудничел като агент Росен на ДС, управление IV-IV-V, ВКР. Вербуван е през 1987 г.

Лидерът на ВМРО Красимир Дончев Каракачанов, е вербуван през 1989 г. за сътрудник към Шесто управление-ДС, 03, 03 като агент под псевдонима Иван.
Каракачанов е роден в Русе, но води листите на "Патриотичен фронт - ВМРО и НФСБ" в 15-и МИР-Плевен и 25-и МИР-София.

Стефан Дянков Стефанов
е кандидат за народен представител от "БСП Лява България" в 25-и МИР-София, но е роден в Русе.
Той е бил щатен служител в РУ-ГЩ. Със заповед от 1989 г. е назначен за разузнавач IV степен, а през следващата година е преназначен последователно за разузнавач V степен и отново за разузнавач IV степен.

Христофор Ефтимов Христов също е роден в Русе и е кандидат за народен представител от "БСП Лява България" в София, но в 23-и МИР. Той е вербуван в края на 1985 г. Сътрудничел е на ДС, управление – 04-04-06 като съдържател на явочна квартира под псевдоним Русе.

Бившият главен мюфтия Недим Хафъз Ибрахим Генджев, роден в Глоджево, Русенско, е бил щатен и нещатен служител в ОУ на МВР-Шумен-ДС и ОУ на МВР-Русе-ДС.
Според наличните документи за кариерното му развитие в службите той е назначен за разузнавач втора степен през 1973 г., а през 1977 г. е преназначен за инспектор IV степен. Привлечен е за нещатен служител през 1984 г. Генджев е кандидат за народен представител от "БСП Лява България" в 30-и МИР-Шумен.

В съобщение до БНР ПП „Нова България“ написа, че оттегля от листите си за Русе и Пловдив Живко Чапъров и Николай Серафимов заради принадлежност към ДС.