Това стана ясно след отварянето на офертите за закупуване чрез публичен търг с явно наддаване на дела от общинското участие в капитала, представляващ сто на сто от вписания капитал на "Диагностично-консултативен център 2 - Русе" ЕООД, съобщава Topnovini.bg.

Само един комплект тръжна документация е закупена и една оферта е отправена за закупуване на ДКЦ-2.

Комисията от представители на администрацията на кмета Пламен Стоилов и общинските съветници Айдоан Джелил, Димитър Кънчев, Мирослав Манолов и Пенчо Милков установи, че всички необходими документи са подадени.

Така при липсата на конкуренция бившата Трета поликлиника става собственост на МБАЛ "Медика" срещу 2 942 000 лв. Сумата трябва да бъде заплатена от купувача изцяло до деня на подписване на договора за продажба.

Според условията, приети от местния парламент през юли тази година, приватизираното търговско дружество е длъжно да извършва диагностика, лечение и рехабилитация на болни.
 
Недвижимото имущество на ДКЦ - 2 трябва да запази предназначението си, което е имало към момента на обявяване на процедурата за приватизация, за срок от 15 години.

За същия срок по договорите с наемателите в бившата общинска част от сградата следва да се осигуряват наемни условия не по-лоши отсъществуващите към момента на обявяване на процедурата за приватизация.

Освен това купувачът не може да прехвърля придобитите по договора дялове от капитала на приватизираното дружество без разрешение на Общински съвет Русе, ако не е изпълнил задълженията си по приватизационния договор за плащане на покупната цена или не е уредил окончателно просрочените публични задължения на ДКЦ-2, както и просрочените задължения за изплащане на трудови възнаграждения.

При неизпълнение на задълженията, поети от купувача, той се разваля и новият собственик дължи неустойка в размер 100 на сто от покупната цена.

Следприватизационният контрол по изпълнение на договора за продажба се осъществява от Комисията за приватизация и следприватизационен контрол(КПСК).