Натрупвания на паднали дървета по поречието на реките, преминаващи през Русенска област, ерозирали брегове и обрасли с храстовидна и дървесна растителност диги са част от констатациите на експертите от междуведомствената комисия при извършената проверка, съобщиха от областната управа в Русе.

Комисията е дала предписания и срокове, в които те трябва да бъдат изпълнени от отговорните институции, собственици и стопани.

От областната управа съобщиха още, че членовете на междуведомствената комисия и служителите на "Напоителни системи"- клон Долен Дунав, трябва да изготвят проектно-сметна документация за необходимите средства за почистване на речните корита и възстановяване на тяхната проходимост извън урбанизираните територии.

Комплектите документи, придружени от писмо за подкрепа на областния управител, ще бъдат внесени в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

"Напоителни системи"- клон Долен Дунав, трябва да изготвят и предоставят проектно-сметната документация и за почистване и възстановяване на дигите и корекции на обследваните реки извън урбанизираните територии.

Проверката на състоянието на речните корита и диги в региона бе свързана с усложнената хидроложка обстановка, която предизвика сериозни наводнения в различни региони на България.