Вотът се е състоял през последните две седмици на сайта www.kmeta.bg и е приключил с 64 процента подкрепа за Стоилов, съобщиха от общинската управа.

Кметът е бил номиниран от Портала на българските общини заради поредното успешно издание на фестивала "Аз, градът".

Стоилов се е съревновавал с още четирима свои колеги - с кметовете на Панагюрище, на Троян, на Перник и на Гоце Делчев.

От местната управа в Русе съобщиха, че културната програма в общината ще продължи да бъде наситена до края на годината.
Тя протича в рамките на кампанията "Русе - град на свободния дух", за която активно работи и едноименната фондация.

Само в рамките на предстоящия "Есенен салон на изкуствата и културата", който ще се състои през септември, октомври и ноември, са предвидени повече от 40 събития в различни области на изкуството и културата.

До 3 септември ще продължи Международната лятна академия "Алегра".

На 13 септември продължава традицията наGreen Rock Fest Ruse“ с участието на много български рок групи и със специален гост Джо Лин Търнър - вокалистът на легендарните "Рейнбоу" и "Дийп Пърпъл". Очаква се това събитие да събере гости от цялата страна.

На 21 септември Русе ще бъде домакин на една уникална инициатива, която се реализира за първи път в България. Ключова фигура в нейното осъществяване е британският композитор, музикант и психолог Тим Щайнер.

Идеята на това събитие е в навечерието на един от големите национални празници - Независимостта на България, под ръководството на Щайнер професионални музиканти, певци и танцьори заедно с любители и публика, да представят един интерактивен музикален пърформанс, който размива границите между изпълнители и зрители.

В края на месеца ще се състои "Русенският карнавал", а през октомври се очаква в Русе да пристигнат фотографи от цялата страна, които да се включат във фотофорум, посветен на свободния дух на града.

През декември ще се организира фестивал на ледените фигури.