Проектът се реализира от училищното настоятелство към СОУ ”Христо Ботев”, с финансовата подкрепа на Община Русе по „Програмата за финансиране на проекти в областта на изкуството и културата", съобщи вестник "Бряг".

Пленерът има за цел да преоткрие красотата на Русенския край през очите на талантливи деца - творци, да се провокират артистичните им възможности, в резултат на което да бъдат създадени произведения на изкуството, чрез прилагане на съвременни образователни практики.

Осигурено е присъствието на 26 деца, на възраст от 10 до 18 години, от България и Румъния. Инициативата е подкрепена от школи по изобразително изкуство от Габрово, Велико Търново, Тутракан, Силистра, Крайова и Гюргево. Русенските представители са 10 деца с изявен интерес към изобразителното изкуство и фотографията. Пленерът ще завърши с изложба на най-добрите творби, които ще бъдат представени на русенската общественост.

Откриването ще е от 11 часа на 5-ти септември на площада пред Доходното здание в Русе. От 6 до 25 септември експозицията може да бъде разгледана в Mall Rousse.