Той ще отвори врати в края на септември, обясниха от кметството, цитирани от "Стандарт".

Еко музеят е част от Регионалния исторически музей в Русе, но е разположен в самостоятелна сграда, която вече е ремонтирана.

Той ще се различава от природонаучните. Ще бъде на четири нива и ще представя по най-модерни методи сцени и истории от съвместния живот на растения, животни и хора.

В подземното ниво посетителите ще видят най-големия сладководен аквариум за диви риби в България. Вместимостта му е 65 тона, разделен е на 7 басейна. В него туристите ще могат да видят риби от Дунав и вливащите се в него реки.

На следващите нива в няколко зали ще бъдат подредени диорами - кътчета от природата, пренесени в музея с пръст и листа.

Специално внимание е отделено на праисторическите животни, защото Русенският музей има една от най-богатите колекции вкаменелости на хоботни бозайници.

Косматият мамут ще е съвсем като истински - с козина, в реални размери, а очите му са специална поръчка от чужбина. Изработката му ще струва 8 000 лв.

В експозицията ще може да се види и единствената в света запазена кост от друг вид мамут - Mammuthusromanus.

Друга зала ще покаже на посетителите влажните зони. Ще има също и диорама (умален макет) с нощни грабливи птици, с дневни грабливи птици и с горски бозайници. Филмче ще разказва за елените, то обаче ще може да се видим само през бинокъл за наблюдение на животни.

Във всяка диорама нещо се случва, има история, разказват от музея. Едната е зимна сцена с диви прасета, а на друга диви котки се карат за нещо. Трета пък представя обратна гледна точка - посетителят ще може да погледне от скалната ниша на един черен щъркел и да види това, което вижда той.

Ще има възстановка на пещера, висока 3,5 м и дълга над 10 м.