Всеки четвъртък пенсионираният бивш учител по история излиза за един час пред общината, за да настоява виновниците за кризата в страната да бъдат наказани. Досега е пропуснал само един път, и то по здравословни причини.

Първият протест на Петър Балбузанов е през ноември 2011 г., когато издига плакат с искане за индексация на пенсиите и работа за всички.

"Едно искане, което мислех, че може да обедини, исках да провокирам чувството за справедливост и да активизирам донякъде съгражданите си. Правителството обаче изобщо не ми обърна внимание", казва Балбузанов.

Смяната в управлението на държавата не го отказва и той продължава да издига исканията си, които постепенно, провокирани от състоянието на страната ни, вече са модифицирани.

"Искам да бъдат наказани най-големите виновници за геноцида, който беше извършен над българския народ. Защото цифрите, фактите са повече от красноречиви. Убийствени са"-  казва пенсионираният учител.

Той дори е направил подписка до главния прокурор, в която има над 130 подписа.

Петър Балбузанов смята, че Симеон Дянков и Бойко Борисов имат сериозна вина за ситуацията в държавата. Въпреки това той е категоричен, че не е обвързан с никоя политическа партия.

"Аз излязох да протестирам, мотивиран от личните си убеждения и от чувството си за накърнено лично достойнство", казва той. И твърди, че ще протестира при всяко правителство, докато не се въздаде справедливост. Затова е обявил протестът си за безсрочен.

Като бивш историк Петър Балбузанов припомня факти, които показват, че през годините от Освобождението до 1945 г. винаги е била търсена отговорност от управляващите.

"От 1878 г до 1945 г. 29 са били министър-председателите на България, само 5 са останали ненаказани, 6 са заплатили с живота си, останалите са минали през арести, затвори. Българският народ и държавниците са имали чувство за справедливост. Всеки малко или много е получавал възмездие", казва Балбузанов.