Първата стъпка към създаването на музея бе поставена с откриването на постоянна експозиция в Историческия музей, но се очаква във фонда да постъпят още вещи и документи, свързани с участието на русенци и военните формирования в града във войните в най-новата ни история.

Експозицията "Бойната слава на Русе" се прави за първи път и показва над 250 предмета, повечето от които не са вадени досега пред публика.

В оформянето са участвали специалистите от музея Мариана Димитрова, Ренета Рошкева, Искрен Великов и Владислав Атанасов.

"Желанието ни е да разкажем и за бойната слава на Русе, и за различните видове войски - знаете, че българският военен флот започва от Русе чрез Дунавската флотилия. Искаме и да разкажем за участието на русенци и военните формирования в Русе в различните войни за свобода и независимост на България. Показали сме и страданията от бомбардировките във войната, пристигането на немската армия и на Червената армия в града", обясни директорът на музея доц. Николай Ненов.

В експозицията са включени лични вещи, снимки, документи, униформи, постери. Историята е разказана от Освобождението и създаването на Дунавската флотилия и на Пети пехотен дунавски полк до Втората световна война. Близо половината от експонатите са оръжия.