"Опитали сме се да разкажем и за бойната слава на Русе, и за различните видове войски. Показали сме страданията на русенци от бомбардировките от войната, както и пристигането на германската армия и на Червената армия в Русе", обясни директорът на музея доц. д-р Николай Ненов, цитиран от БТА.

Вижте снимки >>>

Експозицията започва с Освобождението и със създаването през 1884 г. на Пети пехотен дунавски полк, който е основната военна единица в Русе.

В изложбата има лично оръжие на някои от известните военни личности - като полковник Иван Петров, който загива по време на Първата световна война.

Интересен експонат е и тръбата на майор Атанас Узунов - защитникът на Видинската крепост.

Най-старото оръжие в експозицията е от 60-те години на ХIX век - използвано по време на Руско-турската война. В първите години след Освобождението то е било и на въоръжение.

Такива са и пушките "Крънка" - до 1880 г., когато са заменени с "Бердана", произвеждана в Русия. От 1890 г. започва и превъоръжаването с "Манлихер", което е основно оръжие до 1950 г., а и след това.

В експозицията е показан и немски трофеен мотоциклет.

"След 1944 г. той е даден на музея за ползване, като до 90-те години е бил и действащ", обясни Ренета Рошкева от музея.

Изложбата съдържа още лични вещи, снимки, документи, които илюстрират Русе и войните.

Тя разказва и за кап. Симеон Петров - първият български пилот, който лети в небето на България, и е първият правоспособен летец.