Проектът „Благоустрояване и достъпна градска среда на централна градска зона – участък от ул. „Александровска“, площад „Батенберг“ и прилежащите пространства“ цели благоустрояването на стария градски център и свързването му с новия.

Той предвижда още изграждането на паметник на Елиас Канети, сух фонтан с фигура на уличен музикант и изкуствено дърво, от което ще звучи класическа музика.

Предвидена е и велолаея, а градинките на пл. „Батенберг“ ще бъдат изцяло обновени с нова растителност, която ще се поддържа с автоматична поливна система.

Общата му стойност е малко над 5.4 млн. лева. Общата площ, на която ще бъде направена рехабилитация, е 23 670 кв.м. Ще бъдат ремонтирани и 5 200 кв. метра улици в обхвата на проекта.

Зам.-кметът Димитър Наков акцентира върху вече изградените по част от ул. „Александровска“ специални тънки решетки, имитиращи фуги между плочките, чрез които ще се осъществява водоотвеждането.
Новата настилка е в три цветови гами на охрата, наречени символично от екипа на проекта – „Приста“, „Червен“ и „Русчук“.