Диригенти, оперни певци и инструменталисти от България, Великобритания, Германия, Корея, Унгария, Швейцария, Норвегия, Бразилия и други страни ще обменят знания в областта на класическата музика чрез работа с известни солисти и преподаватели, съобщиха от общинската администрация.

Идеята е на Петър Найденов, музикант в Люцернския симфоничен оркестър и е преподавател във Висшето училище за изкуства в Цюрих, Швейцария.

Програмата на академията включва майсторски клас по оркестрово дирижиране, воден от проф.Йоханес Шлефли, който преподава във Висшето училище за изкуства в Цюрих и е главен художествен ръководител на камерния оркестър в град Манхайм, Германия; майсторски клас по оперно пеене, воден от Бойко Цветанов и майсторски клас по цигулка, воден от Светлин Русев.

В рамките на академията ще има общо пет концерта, три от които на симфоничния оркестър, а два са заключителните концерти на майсторските класове по оперно пеене и цигулка.

На 30 август ще е галаконцертът, на който проф. Шлехли ще дирижира оркестъра. В него ще участват и Светлин Русев и Бойко Цветанов.