Причината е в рязката смяна на температурите у нас. В една от гористите местности край Русе почти няма зелено дърво, съобщи пред БНТ Даниела Димитрова.

Там стърчат изсъхнали борове, високи 10-15 метра. Засадени са преди 40 години, за да подпомогнат дървопреработващата промишленост, без да се отчита фактът, че иглолистните виреят на по-висока надморска височина и се нуждаят от повече влажност. Така могат да доживеят и 200 години.

У нас обаче загиват 20-годишни борове. Дървото е като човека и при неблагоприятни условия имунната му система отслабва, обясняват специалистите.

Не търпят такива високи температурни разлики, каквито са при нас и това е причината да отслабнат и да започват да боледуват. Болестите по листата водят до това, че те нямат възможност да натрупат хранителни вещества, глюкоза и оттам не могат да фотосинтезират. Лека полека започват да изсъхват от върха надолу. Съхнат три пъти повече от широколистните, което показва, че мястото им не е тук”, пояснява инж. Виктор Михайлов, зам.-директор на РДГ – Русе.

Нормативните наредби обаче не позволяват подмяната на изсъхналите дървета с нови видове.

Водим санитарни сечи и чакаме по естествен начин да се възвърне местната растителност”, коментира Михайлов.