Първата официална информация за успешната атака на 12-ия по височина връх в света от двамата пристигна от румънеца Алекс Гаван, също участник в международната експедиция.
По-късно новината беше потвърдена от Боян Петров пред „Дневник“.

„Върхът е качен от мен и Иван. Тежко и дълго изкачване, но без поражения. Преди един час слязохме много изморени в базовия лагер. Много съм щастлив и доволен“, написа Петров и допълва, че след възстановяването ще чакат хубав прозорец за изкачване на К2.

Иван Томов се присъедини към експедицията, след като се възползва от компенсацията за нанесените морални щети от пакистанското Министерство на туризма.

Тя беше заради провала на експедицията на Нанга Парбат миналата година заради масовия разстрел на алпинисти в базовия лагер.

Пътуването му бе подпомогнато и от Община Русе, която заплати самолетния му билет на стойност 7 000 евро.

Преди отпътуването преди месец и половина освен билета, кметът Пламен Стоилов връчи на 30-годишния алпинист и знаме на Русе, което да развее над хималайския връх.

Броуд Пик (наричан преди K3) е дванадесетият по височина връх в света в планинския масив Гашербрум. Намира се на границата между Китай и Кашмир, на 8 км от К2.