Това съобщи изпълнителният директор Георги Недев в навечерието на 50-годишния юбилей на дружеството, предаде БГНЕС.

Сред въпросните длъжници са големи някога фирми като "Дунавска коприна", ЛВЗ и "Хлебна мая", някои от които бяха обявени в несъстоятелност. На практика тези вземания са несъбираеми и са пасив за топлофикационното дружество.

Сред длъжниците има също така бюджетни структури и битови абонати. Техните задължения са от порядъка на близо 1,5 млн. лева.

Проблемът при бюджетните организации е, че държавата им превежда средствата на определени периоди и въпреки неритмичността, задълженията се погасяват.

По отношение на битовите абонати дружеството води дела, като обаче има гъвкава политика - след спечелването на делата предлага облекчения на абонатите, като им представя схеми за разсрочване на погасяването на дълга.

Общият процент на събираемост възлиза на около 84-90%, съобщи още Георги Недев.

Междувременно "Топлофикация-Русе" продължава с инвестициите си в нови инсталации. В началото на седмицата е старирало изграждането на сепариращата инсталация за битови отпадъци. Вече е направено електрозахранването на обекта с трансформаторен пост, а технологичното оборудване е пристигнало на пристанище Бургас. Предстои транспортирането му до работната площадка в Русе, последни уточнения на техническия проект, след което започва изграждането на халето.

Инсталацията ще сепарира отпадъците, а по-нататък, когато започне и обработката им, ще се отделя фракция, която ще може да се използва впоследствие като допълнителна суровина за изгаряне заедно с въглищата.

"Топлофикация-Русе" вече е подготвила и програмата за своя 50-годишен юбилей. Ще има редица инициативи и конкурси, а специална изненада е подготвена за 18 000-ия битов абонат на дружеството. В дружеството има общо 18 940 абонати, като от тях битовите клиенти са 17 721.