Бившата резиденция бе продадена на търг за 394 000 лева от частен съдебен изпълнител миналия петък. До публична продан се стигна заради големи задължения на предишния й собственик.

Теодор Димитров, който е и ръководител на бъдещия проект обясни, че осъществяването на идеята и превръщането на резиденцията в частен Дом за възрастни хора е част от политиката на русенската фирма, работеща в областта не международната спедиция.

Според него закупеният имот крие рискове. На резиденцията, която се състои от три корпуса, е имало само външен оглед. Няма архитектурен план, няма план за ВиК-мрежата, а земята, върху която са изградени трите корпуса, е държавна.

Тепърва ще има специализирани огледи на сградата, за да се види точното й техническо състояние.
"Ще трябва да се направят архитектурни проекти отново, защото заради специфичното й предназначение всичко е засекретено и изчезнало от архивите", обясни Димитров.

Според него са необходими около един-два месеца, за да минат огледите и да се установи реалното състояние, в което се намира резиденцията. Той се надява, че през септември да започне осъществяване на бизнес плана, а следващото лято да бъде отворен дома.

По думите му има недостиг на подобна услуга в страната. "Състаряването на населението е факт и все повече хора ще имат нужда от прекарване на старините си. Мисля си, че правим нещо добро", казва Димитров.

Той обясни още, че в частния дом за възрастни хора услугата ще се заплаща.

"Нашият дом ще бъде малък и по-бутиков. Идеята е разработването му да стане на модули. В началото ще бъде отворена съвсем малка част - за 25-30 човека, като при евентуален успех той много лесно може да бъде разширен, тъй като имотът позволява това", казва Димитров.
"Искаме да стане едно райско кътче в лесопарка "Липник". Ще го свържем и с идеята на община Русе за придобиване на държавния горски фонд и разработване на местността в активно място за отдих", допълва той.

По думите му могат да бъдат разработени два варианта за резиденцията - за дългосрочно пребиваване на възрастни хора и за краткосрочно пребиваване.
Например, млади хора искат да отидат на почивка, но гледат възрастни родители. Те могат да ги настанят в резиденцията за времето, в което ги няма.

В момента се изчаква да приключи едноседмичният срок за обжалване по тръжната процедура, който ще изтече в началото на следващата седмица. "Ако всичко е наред,  започваме работа", каза ръководителят на проекта.