Децата се оказаха въвлечени в междуличностния конфликт на част от училищния персонал и възстановения директор.  

След като служители и преподаватели заплашиха с ефективна стачка, част от децата са били изведени в двора, където са скандирали "Оставка", предаде БГНЕС.

Напрежението избухна преди ден, когато става ясно, че Върховният касационен съд е възстановил на работа уволнения преди 9 г. директор Иван Вълков. 40 от общо 60-те души в колектива правят подписка срещу завръщането му до Инспектората по образование в Русе. Те обявяват едночасова предупредителна стачка, която да прерасне в ефективна, ако директорът поеме отново поста си.

Според Ваня Иванова от КТ "Подкрепа" голяма част от колегите й са работили с Вълков и не са съгласни с неговите методи. Още същия ден, след шестия час, учениците излизат на двора и започват да скандират "Оставка" и да замерят прозорците на учителската стая.

Според родители децата са били подтикнати към тези действия от преподавателите си. Някои споделят, че ученици от малките класове – втори и трети, са им звънели да питат какво да правят, тъй като учителите са им казали да излязат навън и да викат срещу новия директор.

Тъй като Вълков не е в училището от 9 г., децата не го познават и нямат впечатления от него и затова реакцията им е доста странна.

Самият Иван Вълков е потресен, че е имало ученици, които са се качили на покрива на една от сградите, в присъствието на представители на инспектората и учители, и никой не е реагирал.

Самите преподаватели отричат да са повлияли на действията на децата. Според тях те се били разстроени, защото след завръщането на Вълков досегашната директорка ще заеме старата си длъжност и преподавателката на нейно място ще трябва да напусне.

Иван Вълков твърди, че върху част от колектива има оказан натиск срещу неговото възстановяване. Той е огорчен от случилото се, но за да запази спокойствието в училище, е решил да подаде оставка. Това стана факт днес, само два дни след завръщането му на поста. Така ефективна стачка, която да попречи на външното оценяване и матурите през май, в училището няма да има.