Възрастен мъж от село Пиргово даде 5000 лева при телефонна измама,  съобщиха от полицията в Русе.

Измамниците се обадили вчера на 88-годишния мъж и му поискали 18 000 лева за операция на дъщеря му. Той събрал сумата от 5000 лева и отишъл на уговореното място, където в автомобил го чакали двама непознати. Те му обяснили, че е нужно да го откарат в Русе, тъй като за предаването на парите трябвало да бъде уведомена "Здравната каса".

По пътя двамата отбили към кв. "Долапите" и казали на възрастния мъж да им даде сумата, след което го накарали да слезе от колата.

По-късно мъжът се свързал с дъщеря си и разбрал, че е измамен.

Само за няколко дни това е втори случай на телефонна измама. В понеделник 83-годишна русенка се оплака в полицията, че два дни преди това е дала 2530 лева за "операция" на снаха си.

Възрастна жена оставила парите под кошче за смет срещу Пантеона на възрожденците по указание на "д-р Николов от ортопедията".

Мнимият доктор първоначално звъннал на домашния й телефон, а след това и на мобилния. Той съобщил, че снаха й си е счупила крака на три места. Налагало се да бъде извършена спешна операция, тъй като имало опасност крака да бъде ампутиран.

Операцията била напълно безплатна, но се налагало в крака да бъдат поставени златни пирони и златни шини, за което трябвало да бъде събрана сумата от 9 000 щатски долара. Жената обаче успяла да събере 2530 лв.