Сред участниците в церемонията по полагане на първа копка на строително-монтажните работи по проект "Благоустрояване и достъпна градска среда на централна градска зона - участък от ул. "Александровска", площад "Батенберг" и прилежащите пространства", която се състоя днес, бяха кметът Пламен Стоилов и председателят на Общинския съвет Васил Пенчев, предаде БТА.

Основната цел е да бъде благоустроен старият градски център на Русе и свързването му с новия. Той включва изграждане на още един сух фонтан с художествено осветление, както и пълна рехабилитация на водното съоръжение, намиращо се пред сградата на Регионалния исторически музей.

На площад "Елиас Канети" ще бъде поставен и паметник на родения в Русе световноизвестен писател-нобелист. В негова чест познатата улица "Славянска" ще се преименува в "Елиас Канети".

Проектът предвижда тротоарите по централната улица "Александровска" да се премахнат, като водоотвеждането ще се осъществява чрез специални тънки решетки, имитиращи фуги между плочките.

Новата настилка ще бъде в три цветови гами на охрата, наречени символично от екипа на проекта - "Приста", "Червен" и "Русчук". Ще има и велоалея.

Градинките на площад "Батенберг" също ще бъдат изцяло обновени с нова растителност, която ще се поддържа с автоматична поливна система. Предвижда се и подмяна на осветителните тела.

Проектът трябва да приключи до средата на 2015 година.