Това показват резултатите от изследване за използването на информационно-комуникационните тегнологии в областта, съобщиха от териториалното статистическо бюро в крайдунавския град. Спрямо миналата година се отчита нарастване с 8,2 процентни пункта, предаде БТА.

По относителен дял на домакинствата с достъп до интернет областта се нарежда на девето място в страната и на трето в рамките на Северен централен район - след областите Разград и Силистра.

Относителният дял на хората на възраст между 16 и 74 години в област Русе, които регулярно ползват интернет - всеки ден или поне веднъж в седмицата, през тази година е 53,5 процента, като спрямо миналата година е отбелязан растеж с 12,1 на сто. По този показател областта се нарежда непосредствено след София и Ямбол.

В Русенско мъжете са малко по-активни при регулярното използване на интернет - техният относителен дял е 55,2 процента при 52,1 на сто за жените. В областта 84,3 процента от лицата с високо образование използват редовно глобалната мрежа, при само 19,1 на сто от лицата с основно или по-ниско образование.

Относителният дял на лицата от областта, ползващи през последните 12 месеца услугите на електронното правителство, е 28,5 процента при средно за страната 26,6 процента. Данните от изследването показват, че значително нараства делът на хората, които пазаруват онлайн, за което допринасят и сайтовете за колективно пазаруване в страната, както и все по-атрактивните и изгодни оферти в интернет.