Това съобщи директорът на защитената територия Милко Белберов, цитиран от БТА. Посетителският център ще е на два етажа. Стойността на строежа е 560 000 лева. Центърът ще е от две части - помещения за посетителите и център за защита на птиците.

Обявена е обществена поръчка за строителството. Финансирането е от Оперативна програма "Околна среда" по проект "По пътя към нови брегове: Защита на природата по бреговете на Долен Дунав". Той се изпълнява от немската фондация DBU, от дирекцията на Природен парк "Русенски Лом" и международната природозащитна организация WWF. На целите на проекта сътрудничат екоспециалисти от Букурещ.

По този проект са направени проучвания за разширяване територията на Природен парк "Русенски Лом" от 3 408 хектара на близо десет пъти повече - около 31 000 хектара, разказа директорът Милко Белберов. Разширението ще е основно с горски площи от държавния горски фонд. Стремежът е границите на Природния парк "Русенски Лом" да обхванат цялата защитена зона по каньоните на реката. Предложението за разширение на територията е изпратено чрез русенската областна управа за одобрение до Министерството на околната среда и водите.