Документът предвижда създаването на съвместни екипи от български и румънски полицаи, които ще патрулират по Черноморското крайбрежие на двете страни, предаде Дарик.

Съвместната дейност на полицаи от двете страни ще започне с акция на Пътна полиция от 2 до 4 юли. На територията на България и Румъния ще бъде проверявана регистрацията на автомобилите.

Проблемът засяга предимно румънци, които заради по-ниските данъци са регистрирали возилата си в България. До тогава автомобилите ще трябва да се пререгистрират, заяви генералният инспектор на румънската полиция Петре Тобъ. От 18 юли до 22 август 8 екипа съставени от по един румънски и български полицай ще патрулират в курортите Албена, Златни пясъци, Констанца и Мангалия. Струдничеството ще се осъществява на реципрочна основа. Полицаите, които са командировани в съответната страна, няма да носят оръжие и ще оказват съдействие на домакините при проблеми с техни сънародници.

Главен секретар Калин Георгиев уточни, че това няма д натовари бюджета на двете силови министерства, защото на полицаите няма да се плащат дневни и квартирни. След 22 август работата на съвместните екипи ще продължи в зимните курорти.

Двамата секретари съобщиха още, че Българо-румънското полицейско контактно бюро, което е на територията на Гюргево, ще бъде трансформирано в център, който ще кординира общи действия по борбата с криминалната и икономическата престъпност.