За пета година млади таланти от цялата страна, запленени от магията на театралното изкуство, ще покажат в една благородна конкуренция своите дарби и артистични умения, съобщи Ruse24.bg .

Организатори на фестивала са: Община Русе, Общинския детски център за култура и изкуство, Общинския младежки дом, Драматичен театър "Сава Огнянов", Куклен театър - Русе и Общинско предприятие ".Доходно здание".

В настоящото издание участие ще вземат над 500 деца и младежи от 36 ученически театрални трупи от цялата страна (от Русе са осем състава), което е един своеобразен рекорд по посещаемост и същевременно и добра оценка, че фестивалът се харесва.

Участниците ще се състезават в две възрастови групи: първа група - до 7. клас и втора група от - до 12. клас. Спектаклите ще се представят на сцените на ДТ "Сава Огнянов" в Доходното здание, зала "Русе" и за първи път във фестивала се включва като съорганизатор и Кукленият театър, който също предоставя своята сцена.

И тази година жури от професионалисти ще оценява участниците. Негов председател отново ще бъде уважаваният проф. Петър Петров в екип с актрисата Мария Матеева и режисьора Александър Беровски. Наградите, които ще бъдат присъдени, са както следва: - Голяма награда на Община Русе - за най-добър спектакъл; - Награда на журито за най-добра работа с младите хора; - Първа, Втора и Поощрителна награда в двете възрастови групи; - Награда на ОбДЦКИ за детски спектакъл; - Награда на Общински младежки дом, разкриващ ярко проблемите на младото поколение; - Награда за камерен спектакъл. Освен колективните, ще бъдат присъдени и индивидуални награди - по пет награди за главна мъжка и главна женска роля в двете възрастови групи, и по пет награди за поддържаща мъжка и женска роля също в двете възрастови групи. Голямата награда и Наградата на журито се придружават и от парични награди по 250 лв., осигурени с любезното съдействие на Фондация "Бистра и Галина".

Реализирането на Петия национален ученически театрален фестивал "Климент Михайлов" е благодарение на проект, финансиран от Община Русе по Програмата за финансиране на проекти в областта на изкуството и културата. Официалното откриване ще се състои от 11.15 часа в Кукления театър, след което започва и първият спектакъл от фестивалната програма. Церемонията по закриване на фестивала и награждаване на отличените ще бъде на 13 юни от 20.30 часа в Голямата зала на Доходно здание. Всички, които желаят да посетят спектаклите, могат да си закупят билети на стойност 2 лева, съответно на касите на ДТ "Сава Огнянов" и Кукления театър.