В празничната церемония ще участват част от Националната гвардейска част със спектакъла "Искри" и Гвардейският представителен духов оркестър, за да бъде отдадена чест както на българските опълченци и поборници, така и на спомоществователите за изграждането на монумента, съобщи БТА.
Тържеството ще завърши с атрактивно светлинно и музикално представление, което ще даде възможност на русенци и на гостите на града да видят в нова, по-различна светлина Паметника на Свободата. Спектакълът, оформен под наслов "Музика и светлина", чрез светлинни ефекти ще подчертае красотата на статуята. Музикалният колаж на представлението е на русенския композитор Стайко Стайков, а изпълнението - на русенска фирма. Сред гостите на града се очакват вицепрезидентът Ангел Марин, министърът на отбраната Николай Младенов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, кметове на български и на румънски градове.
Отбелязването на юбилея ще продължи и през втората половина на септември с изложби, прожекция на филм за твореца на паметника Арнолдо Дзоки и други инициативи. Паметникът на Свободата в Русе е дело на арх. Симеон Златев и на световноизвестния италиански скулптор Арнолдо Дзоки - автор на паметниците на Колумб - в Буенос Айрес, на Гарибалди - в Болоня, на Свети Франциск Асизки - в Кайро, на Микеланджело - в Капрезе, на Цар Освободител - в София, и много други. Паметникът на Свободата в Русе притежава уникална художествена и архитектурна стойност и е приеман от специалистите като един от най-красивите еднофигурни паметници в Европа, сочат архитектурните справочници. Композицията му е пирамидална. Статуята представлява фигура на жена, която държи меч в лявата си ръка, сочейки с дясната посоката, откъдето са дошли освободителите. Единият от двата бронзови лъва при основата разкъсва с уста робските вериги, а другият пази Меча и Щита на Свободата.
На пиедестала има релефни изображения на опълченски сцени. В задната страна на паметника са поставени две оръдия. Текстът на главния надпис гласи: "На поборниците и опълченците, които са взели участие за Освобождението на България през 1867-1877 г." Инициативата за изграждането на мемориала е издигната в края на 19-и век от Русенското поборническо-опълченско дружество. То открива кампания за набиране на средства чрез волни пожертвования, в която се включват не само русенци, но и опълченци и родолюбци от цялата страна.