Така вече не им се налага да се редят на опашка пред приемната на кмета, за да подадат сигнал за нередности в града, а могат да го направят по интернет. Новият сайт www. zakmeta. ruselive. com действа от около месец, а заслугата е на Камен Цолев и негови приятели, с които заедно решава да създаде виртуалната приемна за сигнали до местната власт.„Това е част от друг по-голям сайт, в който има форум русенци да обсъждат различни теми. Свързан е с няколко камери, сложени на възлови места в града и предаващи на живо в интернет 24 часа в денонощието – обяснява Камен. – Впоследствие дойде идеята да го разширим и да добавим и виртуална приемна. През 2005 г. поставихме първата камера. Конкретната причина беше, за да покажа на мои приятели, които заминаха в Канада, какво се случва в града. Постепенно броят на камерите нарасна и засега са осем. Три от тях са разположени по протежение на главната улица. Едната е поставена на площада, а друга се намира на Телевизионната кула на Русе, откъдето може да се види целият град. Друга камера пък показва строежа на новата спортна сграда в града.
”Гражданите на Русе имат възможност да подават информация за проблеми, свързани със състоянието на пътищата и сградите, уличното осветление и чистотата на града, парковете и градинките, както и неправилното паркиране. Сигналите се онагледяват със снимки. Има възможност и за коментари. „Най-много са сигналите в темата за парковете и градинките “– обяснява Камен Цолев. - Хората се вълнуват например от това, че постепенно чешмичките в Русе започват да пресъхват. По-драстични са случаите на паркирани автомобили на детските площадки.
На следващо място по важност за русенци е състоянието на пътищата и наличието на много дупки по тях - проблем, характерен не само за крайдунавския град, но и за селищата в цялата страна. Какъв е ефектът от подадените сигнали и има ли реакция от страна на местната власт, до която те са адресирани?
„До момента от общината не са установявали контакт с нас, но доколкото забелязвам, има реакция и се вземат мерки за това, което се пише – казва Камен. - Това ме навежда на мисълта, че следят какво се случва в сайта. Имаше например един сигнал за коли, паркирани в градинка. Човекът, който е подал сигнала, съобщава след това, че там вече няма коли. Не знам каква е причината за решаването на проблема, дали защото общината е взела някакви мерки или заради самите собственици на автомобили, които са престанали да паркират там. Факт е обаче, че има резултат.”
Желанието на Камен е с помощта на този сайт да провокира гражданската активност на русенци. Общо около 900 са регистрираните потребители на www. ruselive. com. След създаването на виртуалната приемна техният брой се е увеличил с 50 нови членове.
Обичат ли русенци града си и вълнуват ли се от неговата съдба?„Повечето го харесват – категоричен е Камен. - Дори може да се каже, че почти 80 % от хората харесват града и искат той да се промени към по-добро. Направило ми е впечатление, че никой от хората, които посещават форума, досега не е казал, че възнамерява да го напусне. Напротив, повечето казват, че ще останат тук. Има дори такива, които са се върнали в града.”