Мартин, Мария, Александра и Тонина вече имат успех с проекта на тема: "Търсене на решения за слънчева революция", който на английски език звучи значително по - интересно с играта на думи "Looking foa a solution through a solar revolution".
Инициативата да се насърчат младите хора да мислят и дават решения на глобални проблеми е на американската асоциация "The People Speak" към ООН. Чрез интернет тази година в състезанието се включиха повече от 70 училища в целия свят. Русенските ученици преминаха успешно първия етап и се класираха седми. Само след два месеца ще стане ясно дали те ще са онези млади хора, които ще бъдат поканени в Ню Йорк и удостоени с наградите, предназначени за победителите.
Една от целите на проекта за слънчева революция е младите хора да успеят да убедят възможно най - много граждани в бъдещите ползи от подобно екорешение, за да бъдат склонни да инвестират в закупуване на соларни панели. По този начин Русе ще се превърне в град, по - малко зависим от електропроизводители и с по - стабилна икономика. Русенци са особено чувствителни на тема чистота на въздуха, затова и смятам, че тук точно биха могли да намалят вредните емисии, отделяни в атмосферата при производството на ток от ТЕЦ-овете. Русенските ученици вече са във втората част на проекта. В нея те ще трябва да докажат, че икономическият прогрес на една държава задължава управниците да се отнасят още по - отговорно към опазването на околната среда.