Изпълнителната агенция по образование и култура към Европейската комисия е взела решение да финансира пореден проект на Русенския университет за обучение, изследване и иновации в областта на компютъринга, съобщи ректорът на висшето училище доц. Христо Белоев.
Основната цел на проекта е да се създаде мрежа от европейски университети и фирми и да се обединят усилията им за повишаване качеството на подготовката на така необходимите в началото на информационния 21 век кадри по информационни и комуникационни технологии. В предпроектната фаза 70 образователни институции от 31 европейски страни са дали съгласие за включване в новата мрежа на университета.
Това е третият подобен проект, на който Русенският университет е инициатор и координатор, предаде БТА. През 2001 г. започна изпълнението на европейски проект за подготовка на бакалаври и магистри, а през 2004 г. - за подготовка на докторанти в областта на компютъринга. За създаването на двете тематични мрежи и за техния образцов мениджмънт Русенският университет получи от Брюксел плакет "Партньор на Европа".
С одобряването на новия проект Русенският университет се нарежда сред лидерите в областта на международното сътрудничество не само в страната, но и в Европа, е оценката на ректора.
По повод на одобряването на проекта министърът на европейските въпроси Гергана Грънчарова е изпратила поздравително писмо до доц. Христо Белоев.