През изминалата зима на същото място в пропадане на булеварда, пропадна цистерна на ВиК. Пред подобна заплаха са и редица други сгради в този крайбрежен район, каза заместник-кметът на Русе Дончо Добрев. Неговото мнение е, че трябва веднага да започнат укрепителни работи, а не да се чака краят на геодезическите изследвания и цялостен проект за квартала, съобщи БТА.
Къщата на Солаков е строена според виенска архитектура със симетрична фасада с композиции от розети, а входът е с ризалит и портик, атика и кула. В сградата е вложен италиански карарски мрамор, италиански ламаринен покрив, германски кахлени плочи, и прозорци от Америка, показва историческата справка.
Причината на пропадането на русенския кейов булевард е в незавършените и неподдържани скривалища срещу въздушни военни нападания в този район, смята докторът по геодезия Петър Дончев. При подготовката за Втората световна война през 1941 година по разпореждане на премиера проф. Богдан Филов в Русе са изградени десетки километра подземни скривалищни галерии, които сега създават много проблеми, тъй като се сриват, каза д-р Дончев.